Heemkundekring geeft het startschot voor de viering van de 400ste verjaardag van het Stadhuis.

Het Stadhuis van Klundert bestaat in 2021 niet minder dan 400 jaar. Heemkundekring “Die Overdraghe” vindt dat daar, ondanks de beperkingen die de Coronapandemie met zich meebrengt, ruim aandacht aan besteed moet worden. De voorbereidingen voor de eerste activiteiten rondom de 400ste verjaardag van ons Stadhuis zijn in volle gang.

Heemkundekring “die Overdraghe” en de facebookgroep  “400 Bruidsparen Stadhuis Klundert” zijn bezig met het organiseren van een unieke 166 meter lange tentoonstelling die bestaat uit ruim 500 foto’s van bruidsparen die de afgelopen 140 jaar in het Klundertse stadhuis getrouwd zijn. De oudste foto is genomen in het jaar 1881,  de jongste in 2020.

De tentoonstelling vindt plaats op 11 september a.s. in: (hoe kan het anders?) het Trouwlaantje. Het Stadhuis zelf zal die dag ook open zijn voor bezichtiging en rondom de tentoonstelling worden verschillende activiteiten georganiseerd.  Zo zijn de Klundertse muziekverenigingen gevraagd voor een vrolijke noot te zorgen, zorgen de bewoners van het Thomashuis voor versnaperingen, doen omwonenden mee, is de kunst- en monumentenroute aan de slag met het maken van speciale kunstwerken en wordt er ook aan de kinderen gedacht.  Het precieze programma volgt op een later tijdstip.

De bruidsparen die hun foto destijds hebben ingezonden worden opgeroepen om hun foto opnieuw in of bij het Stadhuis te laten nemen. Een fotograaf is speciaal daarvoor aanwezig. Voorwaarden daarbij is wel dat zij in hun originele bruidskostuum verschijnen. In ieder geval de bruid. (uitzondering wordt gemaakt voor paren die bestaan uit 2 “gommen”).

Het unieke van de tentoonstelling is niet alleen de lengte en de locatie, maar ook dat hij door de Klundertse bevolking zelf samen is gesteld.  Daarom durft de Heemkundekring ook een beroep te doen op hun stadsgenoten om te helpen bij de financiering van het evenement.

Het stadhuis is 400 jaar geleden voor de helft betaald door prins Maurits. Het grootste gedeelte van de andere helft is middels “de impost op swaer bier” (belasting op bier) door onze voorouders bijeengebracht.  Een middeleeuwse manier van Crowdfunding.

De Heemkundekring roept de Klundertse bevolking op om in navolging van hun voorouders, ook de viering van het 400 bestaan van het Stadhuis samen mogelijk te maken. Dit door een donatie van 400 centen.  Deze € 4,- staat gelijk aan 1 cent voor ieder jaar en is toevallig ook het huidige tarief van 1 “swaer biertje”.

Op deze manier is het niet alleen een tentoonstelling over en samengesteld door de Klunderts bevolking, maar ook een door hen zelf mogelijk gemaakt evenement.

Het rekeningnummer van de Heemkundekring “Die Overdraghe” is NL33RABO0126090440, bij de overboeking graag vermelden “400 jaar Stadhuis”.

(Mocht 11 september nog niet mogelijk zijn door allerlei maatregelen: dan wordt het feestje iets later gevierd).

Doet u mee?

Follow by Email