Gedeputeerde Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie van De Noordschans naar Klundert

Henri Swinkels (tweede van rechts) wandelde vandaag samen met Pitricia Koomans (rechts) en Kees Hendrikx.
Naast Hendrikx Ellen Willemse, medebestuurslid van Die Overdraghe. (Foto Peter van Trijen)

Van Bergen op Zoom in het westen tot Grave in het oosten loopt dwars door Brabant een echte erfgoedparel: de Zuiderwaterlinie. Elf vestingsteden, vijf stellingen, een aantal forten, betoverend mooie natuur: de Zuiderwaterlinie heeft het allemaal. Om dit relatief onbekende parelsnoer onder de aandacht te brengen van veel meer mensen, loopt gedeputeerde Henri Swinkels twintig weken lang elke week een stuk langs de linie, op zoek naar inspirerende en soms verborgen verhalen. Zondag 13 mei liep hij de vijfde etappe, van Noordschans naar Klundert.

De voorbije jaren is, mede op initiatief van de provincie Noord-Brabant, geïnvesteerd in de ontwikkeling van de Zuiderwaterlinie. Tijdens dit Europese Erfgoedjaar staat deze prachtige verdedigingslinie volop in de schijnwerpers. Om alle schakels langs de linie symbolisch met elkaar te verbinden, wordt in september een speciaal Liniepad geopend.
Swinkels ‘verkent’ de route alvast: “Ik loop steeds drie uur, en ik nodig diverse mensen uit om met me mee te wandelen. Deze week wandelde Pitricia Koomans mee, inwoner van Klundert die heel actief is in het verenigingsleven, en ze is ook gemeenteraadslid. Het laatste stuk kreeg ik gezelschap van Kees Hendrikx, voorzitter van Heemkundekring Die Overdraghe in Klundert.”

Met liefde

Opnieuw hoorde de provinciebestuurder prachtige verhalen over het gebied in en om de Zuiderwaterlinie. Koomans vertelde over hoe ze haar jeugd in Klundert doorbracht en over het rijke verenigingsleven van Klundert.  Kees Hendrikx bleek de geschiedenis van zo ongeveer elk gebouw in Klundert te kennen, en deelde zijn kennis over de bebouwing en het landschap met liefde. Swinkels: “Over de Noorse woningen die Klundert overhield aan de watersnood, of over een van de vijf kerken die nu als woonhuis in gebruik is.”

Passie

Swinkels: “Het is prachtig met hoeveel passie mensen spreken over de Zuiderwaterlinie en wat die betekent in hun leven. Pitricia, die met hart en ziel betrokken is bij Klundert op veel verschillende manieren. En Kees, die een wandelend geschiedenisboek is als het om zijn woonplaats gaat. De Zuiderwaterlinie staat bol van de mooie verhalen, en het is mooi dat ik elke week mensen tref die ze heel graag met me willen delen.”

Dit is het filmpje dat tijdens deze wandeling is gemaakt.

 

Swinkels wandelt Zuiderwaterlinie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Follow by Email