HOEVEN – In de kapel van het Congrescentrum Bovendonk werd voor de 26e maal de heemkundige regio quiz van West-Brabant gehouden. Aan de quiz deden 19 heemkunde kringen mee en toen na vier uur quizzen, tegen twaalf uur de winnaar bekent werd gemaakt bleek dat de heemkundekring Jan Uten Houte uit Etten-Leur te zijn. Deze kring kreeg twee punten meer dan de kring De Heerlijckheyt Nispen, een van de kleinste kringen uit de regio.

Vaak wordt de quiz in een sporthal of de aula van een school gehouden maar nog nooit in de sfeervolle ruimte van de kapel in Hoeven. De heemkundekring de Honderd Hoeven mocht dit jaar de quiz organiseren omdat ze verleden jaar de winnaar waren in Oudenbosch. De 152 deelnemers kregen acht rondes van elk 10 vragen te beantwoorden en vier zogenaamde doe vragen op te lossen. Een van deze doe vragen was het bekijken van watertorens. De vraag was dan de plaatsen te noemen waar de torens staan. De vragen werden niet alleen mondeling gesteld, door quizmaster Wim de Rijck maar waren ook te zien op een groot scherm. Door deze manier van werken konden er veel foto vragen worden gesteld en dat maakte de quiz erg levendig.

Kloosters

De vragen over ordes van geestelijken leverde vooral voor de heemkundekringen van boven de Mark veel moeilijkheden op maar dat werd weer gecompenseerd door de vragen over vestingsteden. Ook de acht paardensprongen leverde vaak veel gezucht op. Michel van Alphen: ‘Al kijk ik er en uur naar dan zie ik het nog niet’. Een van de vragen rondes ging over regionale bandjes uit de jaren zestig. Het blad met de foto’s van deze Beatles volgens werd vaak leeg weer teruggeven. En wie weet nu wat muizentandjes zijn? Dat zijn schuin gemetselde stenen net onder de dakgoot. De heemkundekring ’t Sandt daer buyten deed voor de eerste keer mee. Voorzitter Antoon Koenraadt: ‘Zijn die quizzen altijd zo moeilijk?’ Koenraadt kon tevreden zijn over zijn team. Ze werden vierde.

(door Ties Steehouwer)

Die Overdraghe in de top bij regioquiz

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email