Jan Barel vertelt…

Zaterdagmiddag 22 september 2016 was het weer zover. In plaats van een dagreis maakten we een middaguitstapje naar een leuke bezienswaardigheid met als afsluiting een drankje met wat lekkers. Ons reisdoel was de Oudheidkamer “Willem van Strijen” van de gelijknamige heemkundige kring in Zevenbergen, dit gevestigd is in het woonhuis van een oude gerenoveerde binnenboerderij.

Toen we in Zevenbergen aankwamen stond bestuurslid Ebo Roek buiten op de stoep al op ons te wachten. Na een hartelijk welkom gingen we naar binnen, door een gangetje langs de winkel naar de boerenkeuken. Daar was ook voorzitter Jan Barel. Ook hij heette ons van harte welkom. Daarna gaf hij een korte uitleg over wat er zoal te zien is in de Oudheidkamer.

Onder leiding van onze beide gidsen wandelden we in twee groepen door het hele pand: Door de boerderij en de daaronder gelegen grote kelder, enz. Aan de linkerwand zagen we bij het binnengaan van de “mooie” kamer de fantastisch beschilderde hoge deuren met daarachter een bedstee en enkele kasten met inhoud en ook nog enkele prachtige oude kasten met onder andere kleding voor diverse gelegenheden.

Even later in het winkel aangekomen waanden we ons weer als kind in de bakkers- en snoepwinkel van Nijhof in de Voorstraat van Klundert. Na hier onze ogen uitgekeken te hebben gingen we naar achter,  waar diverse ambachten, die in Zevenbergen werden beoefend stonden uitgestald. Als heemkundige iets om je vingers bij af te likken. Om nog maar te zwijgen over wat we via een steile trap naar boven op de erg grote zolder te zien kregen. Allerlei vondsten van Fort Noordam en het kasteel van Zevenbergen. Tevens allerlei gebruiksvoorwerpen, gereedschappen, speelgoed van vroeger. Te veel op te noemen. Alles overzichtelijk uitgestald. Ook de bijna complete tandartsinrichting van een tandarts uit Zevenbergen.

De rondleiding heeft ongeveer 1,5 uur geduurd. Zowel Jan Barel als Ebo Roek wisten alles op een geweldig leuke manier te vertellen. We hebben hen heel hartelijk bedankt.

Het is zeker de moeite waard om daar nog eens te gaan kijken. In 1,5 uur krijg je veel, maar zeker nog niet alles te zien.
De Oudheidkamer is geopend op maandagmorgen van 10.00 tot 12.00  uur en zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vind je op hun website: www.heemkundezevenbergen.nl

Na afscheid genomen te hebben gingen we naar het restaurant “Tumi’s”, vlakbij ook aan de Zuidhaven. Het was nog prachtig weer, dus namen we met zijn allen plaats buiten op het terras. Hier hebben we nog wat nagepraat en genoten van een kopje thee of koffie met heerlijk gebak. Terugziend op een mooie en interessante middag togen we daarna weer huiswaarts.

(Door Bert Bongers)

De Oudheidkamer Willem van Strijen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Follow by Email